Welkom op de Toolbox diversiteit in het jeugdwerk! Deze website helpt jou en je organisatie op weg naar een inclusievere jeugdwerking. Je vindt er allerlei tools, methodieken en werkvormen op maat van diversiteitsmedewerkers. We behandelen er tal van thema’s die het werken met diverse kinderen en jongeren vergemakkelijkt. Wil je je jeugdwerking laagdrempeliger maken, dan kan je in deze toolbox enkele methodieken terugvinden. Je vindt hier antwoorden terug op onderstaande vragen:
Ben je opzoek naar inspiratie? Laat je inspireren door tal van voorbeelden uit het jeugdwerk en ruimer. Maar we geven vooral specifieke tips over het werken aan laagdrempeligheid. We starten met een gouden tip:
Start where you are, use what you have, do what you can
Wie ‘diversiteit’ opvolgt merkt dat deze term zeer breed kan gaan. Met het jeugdwerk hebben we hier getracht om een meer specifieke invulling aan het begrip te geven. We leggen de focus op meer diepgaande of fundamentele verschillen in de levensomstandigheden waarin kinderen en jongeren opgroeien. De verschillende levensomstandigheden en referentiekaders leiden tot breuklijnen en zitten vertaald in ‘doelgroepen’ of ‘kansengroepen’. Met het jeugdwerk beschrijven we de volgende doelgroepen:
Een inclusief jeugdwerk is een onderwerp dat al enige tijd het jeugdwerklandschap weet te boeien. Met verschillende ‘golven’, maatschappelijke tendensen en soms nieuwe begrippen kent het jeugdwerk een zeer dynamisch en bewogen traject. Om het vatbaar te houden gaf de commissie jeugdwerk van De Ambrassade begin 2015 de opdracht om een nieuwe, inspirerende visietekst over dit onderwerp te ontwikkelen. De laatste visie ‘Een simpel plan’ dateerde van 2010.
Vijf jaar later kwam de sector met een nieuwe visie. Een nieuw manier van kijken naar het jeugdwerk, die vertrekt vanuit de ontwikkelingen in de samenleving en/in interactie met het jeugdwerk. We lieten ons inspireren door onderzoek en maatschappelijk tendensen die plaatsvonden in de jeugdwerksector en –beleid.
Wat is nieuw aan de visie?
Nu dat er een ‘nieuwe’ visie, strategieën om die te realiseren en engagement van de brede sector was konden we een stap verder gaan... Het Departement Jeugd Cultuur & Media, De Ambrassade, Bataljong en de brede jeugdsector vertaalde de visie in een masterplan. Een beleidsinstrument waar jeugdwerkorganisaties, beleidsmakers en partners uit andere sectoren mee aan de slag kunnen. Een 3 jaren plan die concrete acties bevat zodat zaken duurzaam kunnen veranderen. Het bevat een waslijst van ambitieuze acties rond diversiteit, zowel naar kinderen en jongeren toe als meer specifiek in het jeugdwerk zelf. Het plan bundelt alle lopende acties van het Burgerkabinet en de Ronde tafel Diversiteit en stemt ze op elkaar af.
Het Masterplan diversiteit in/en het jeugdwerk gaf ook de concrete opdracht aan de sector om een toegankelijk centraal expertise plaats te creëren waar we tools, methodieken en werkvormen kunnen bundelen voor diversiteitsmedewerkers en jeugdwerkers. Dit om diversiteitsmedewerkers te versterken in hun opdracht m.b.t. het toegankelijker maken van het jeugdwerklandschap.
De input van de toolbox werd verzameld door de werkgroep diversiteitsbeleid van De Ambrassade onder begeleiding van Pieter Verbanck (Vlaamse Dienst Speelpleinwerk) en Kris De Visscher (Demos). Don Pandzou van De Ambrassade en Kris De Visscher van Demos schreven het leeuwendeel van de teksten.
Verschillende jeugdwerkorganisaties zorgden voor bijkomende input: extra informatie, ‘good- en bad practices’, expertise en/of beeldmateriaal: Tumult, Stampmedia, Uit De Marge/CMGJ, Graffiti, Jeugd, Cultuur en Wetenschap, JINT, UNIA, vzw Oranje, PAJ, Jeugdwerk Voor Allen, Konekt, Wel Jong Niet Hetero, Bataljong, VDS, Chirojeugd Vlaanderen, Scouts en Gidsen Vlaanderen, FOS Open Scouting, Formaat, Partage en Couleurs, ROJM, BAZZZ, Jeugd Rode Kruis, BIZON vzw en JNM.
Met de visienota diversiteit in/en het jeugdwerk, het masterplan diversiteit én de toolbox diversiteit ligt er genoeg op tafel om aan de slag te gaan met diversiteit in jouw jeugdorganisatie. Yes, you can! In onderstaand filmpje leggen we het je nog eens uit:
In deze Toolbox zijn heel veel links opgenomen. Heb je een kapotte link ontdekt? Je doet er ons een groot plezier mee om dit te melden aan dorien.verhavert@ambrassade.be